Talent Ontwikkelen door Zittenblijven

Vrijwel iedere week is er een patiënt over wie ik mijn man 'doorzaag' tijdens onze zondagse fietstochtjes.

Vandaag was dat Carl. Hij is 14 en zit op de ballet-vooropleiding van het conservatorium. Hij gaat sinds juni niet meer naar school door diverse fysieke klachten: hoofdpijn, buikpijn, en vooral veelvuldige koortsaanvallen. De kinderarts plakte er onlangs het label SOLK ( Somatisch Onverklaarbare Fysieke Klachten) op en stuurde hem naar de kinderpsycholoog en naar mij.

Tijdens het ochtendrondje Katwijk was ik nog helemaal vol van Carl en zijn vader. Zulke leuke, fijne mensen om mee te werken! We zaten op 1 lijn, en dan loopt het soepel!

De eerste afspraak was een uur praten en doorvragen. De belangrijkste conclusie die we trokken is dat de klachten helemaal niet onverklaarbaar zijn. Carl heeft veel voor zijn kiezen gehad ( moeder ernstig ziek, verhuisd vanuit buitenland) en heeft een lichaam dat kennelijk gevoelig is voor overbelasting. Schooldagen van 7.00 to 19.00 - inclusief reizen -met op school slechts 2 pauzes van een kwartier. Het omkleden na het dansen moet ook nog in die pauzes gebeuren. En dan 's avonds nog huiswerk, en eten, en ontspannen, en( veel) slapen. Niet te doen..

Carl heeft veel talent, en danst ongelooflijk graag. Zijn ouders pushen absoluut niet. Kinderen met veel talent zijn vaak wat gevoeliger, ook fysiek dus. Maar dat is juist goed! Zo leren ze al jong omgaan met de signalen/ grenzen van hun lichaam.

We gaan aan het werk! Meer eten ( hij straalde bij het idee alleen al), het bewegen weer opbouwen, ademtrainen ( hij hyperventileert licht). En op school: blijven zitten! Zowel Carl als vader zuchtten blij toen ik dat opperde. Zo krijgt Carl lucht, tijd, ontspanning en kan zijn talent ontplooien. Zitten blijven "kan alleen niet op deze opleiding". Nou, dan kennen ze mij daar nog niet :-).

balletdanser.jpeg